استان فارس یکی از استانهای جنوبی کشور ایران است. این استان در همسایگی استان اصفهان در سمت شمال قرار دارد. وسعت این استان بیشتر از ۱۲۲۰۰۰ کیلومتر مربع می باشد. مرکز استان فارس، شهر شیراز است که یکی از بی نظیرترین جاذبه های گردشگری ایران به شمار می رود. طبق آخرین آمار که در سال ۲۰۱۱ به ثبت رسیده است، جمعیت این استان حدود ۵/۴ میلیون نفر تخمین زده شده است. طبق تقسیمات شهری، تعداد ۲۹ شهرستان برای فارس دسته بندی شده است. در سمت شرق این استان، استان کرمان و در جنوب آن استان هرمزگان قرار دارد. استان کهگیلویه و بویر احمد در شمال غربی فارس واقع شده است.
طبق آخرین تقسیم بندی های شهری، شهرهای استان فارس به صورت زیر عنوان می شوند:
- آباده
- سروستان
- جهرم
- اقلید
- رستم
- اصطهبان
- داراب
- لارستان
- لامرد
- کازرون
- فسا
- ارسنجان
- پاسارگاد
آشنایی با تاریخچه استان فارس
اولین آثار ساکنین استان فارس به حدود قرن دهم قبل از میلاد مسیح باز می گردد. بزرگترین امپراطوری جهان تحت عنوان سلسله هخامنشیان در اواسط قرن ششم قبل از میلاد در سرزمین های فارس، حکومت می کرده است. اوج شکوفایی و قدرت در همان دوران در فارس به ثبت رسیده است. آنچه از دوران حکومت هخامنشیان در این استان به یادگار باقی مانده است ویرانه های تخت جمشید و شهر پاسارگاد می باشد. این دو منطقه به عنوان پایتخت های امپراطوری هخامنشی در فارس به شمار می رفتند. هم اکنون بناهای باستانی و تاریخی تخت جمشید و شهر پاسارگاد به عنوان زیباترین جاذبه های گردشگری با ارزش تاریخی بسیار غنی در این استان شناخته می شوند. هر ساله هزاران توریست و گردشگر از سراسر جهان برای دیدن این ویرانه های باستانی به این استان سفر می کنند.
اسکندر بزرگ توانست در سال ۳۳۳ قبل از میلاد، امپراتوری هخامنشیان در استان فارس را شکست دهد. پس از هخامنشیان این منطقه رونق خاصی پیدا نکرد. سپس سلوکیان بر این منطقه پادشاهی کردند. پس از سلوکیان نیز سلسله امپراتوری اشکانیان امپراطوری این سرزمین را در دست گرفت. رد پای امپراطوری ها و پادشاهان بسیاری در این استان مشاهده میشود. پس از اشکانیان، ساسانیان به مدت ۴۲۵ سال بر این سرزمین حکومت کردند. در زمان ساسانیان بود که دین اسلام به سرزمین فارس راه پیدا کرد.
جغرافیا و شرایط آب و هوایی استان فارس
سه شرایط آب و هوایی متنوع برای استان فارس عنوان شده است؛ در این استان، منطقه کوهستانی در شمال و شمال غربی وجود دارد که زمستان های معتدل سرد و تابستان های نسبتاً گرم را تجربه می کند؛ مناطق مرکزی این استان، زمستان های نسبتاً بارانی و تابستان های گرم تری را شاهد هستند؛ سومین منطقه در قسمت جنوب و جنوب شرقی استان قرار دارد که زمستانهای بسیار سرد و تابستان های بسیار گرم را تجربه می کند.
متوسط دمای هوای شهر شیراز در این استان حدود ۱۷ درجه سانتیگراد است؛ دمای هوا در زمستان با ۵ درجه و در تابستان حدود ۲۹ درجه تغییر پیدا می کند.
تنوع آب و هوای استان فارس و موقعیت جغرافیایی آن موجب شده است که تنوع گیاهی در مناطق مختلف بسیار زیاد باشد؛ هم چنین حیات وحش در این استان نیز بسیار متنوع است. هر ساله پرندگان بومی این مناطق به این استان مهاجرت می کنند. انواع اردکها و پرستوها، گوزن، بز کوهی وحشی، قوچ و میش و غیره در حیات وحش این استان مشاهده میشوند. برخی از مناطق طبیعی در شهرهای مختلف استان جزو مناطق حفاظت شده طبیعت هستند. منطقه حفاظت شده توت سیاه، منطقه حفاظت شده بصیران ( در ۴ کیلومتری شهر آباده)، پارک ملی بامو ( شمال شرقی شیراز) و پارک جنگلی اصطهبان، مهم ترین نمونه های مناطق طبیعی حفاظت شده در استان فارس هستند.
مهمترین جاذبه های گردشگری استان فارس
- شهر بیشاپور
- نقش رجب
- نقش رستم
- پاسارگاد
- جمشید
- پرسپولیس
- مقبره داریوش
- ارگ کریمخان
- شاه چراغ
- مسجد وکیل
- مسجد نصیرالملک
- بازار وکیل
- باغ ارم
- باغ دلگشا
- باغ جهان نما
- باغ عفیفآباد
- دروازه قرآن
- نارنجستان قوام
- خانه زینت الملک
- حمام وکیل
- آرامگاه حافظ
- آرامگاه سعدی
- آرامگاه خواجوی کرمانی
- کاخ ساسان
- کعبه زرتشت
- آبشار مارگون
آداب و رسوم مردم استان فارس
آداب و رسوم مردم استان فارس مربوط به مراسم ازدواج، مراسم جشن ملی و مذهبی، مراسم برگزاری جشن ها و اعیاد مربوط به ائمه و برخی مراسم بومی و محلی می باشد. یکی از مراسم جالب که در شهر شیراز مرسوم است مراسم درخت نارنج می باشد. زمانی که درخت نارنج به بار ننشیند یا محصولات نارنج بسیار کم باشد، برای درخت مراسم عروسی برگزار میکنند؛ این مراسم در نوع خود بسیار جذاب و دیدنی است! مردم اعتقاد دارند با این مراسم، درخت نارنج در سال بعد به بار می نشیند. نمونه دیگری از آداب و رسوم مردم فارس به صورت زیر معرفی می شود:
برگزاری موسیقی چنگیان هنگام مراسم عروسی در اقوام قشقایی.
غذاهای سنتی استان فارس
- کلم پلو شیرازی
- کوفته هلو
- آلو دو پیازه
- آش کارده
- آش سبزی
- دم پخت عدس
- کلم چنگال
- پلو اسفندی
- شیرازی پلو
- پاچه پلو شیرازی
- شکر پلو
- لوبیا پلو
- رب پلو
- قنبر پلو
- هویج پلو
- لالک بادمجان
- کوفته گشنیز
- آش ماست
- قیمه
- آش انار
تعطیلات مارکت بزرگترین مرجع آنلاین اوقات فراغت فارسی